Bila kita bersama si dia, ssh terasa sgt senang. Sokongan dan galakan dia menjadi inspirasi buat kita. Adakah anda telah menemui Mr. Inspirasi anda?

Monday 23 April 2012

My Mum Recipes - Burger Malaysia

Malas nak eleborate bebanyak, so baca je la stepnye ye:



Untuk sambal :

2 sudu makan minyak masak
1 labu bawang besar
2 ulas bawang putih
1 cm belacan (bakar)
10 tangkai lada kering (rebus dan kisar halus)
½ cawan ikan bilis
2 sudu makan gula merah
½ cawan jus asam jawa

1 sudu makan gula pasir
1 sudu teh garam

Untuk doh:

250g tepung gandum
120ml susu/ air
2 sudu besar margerin
2 ½ sudu besar gula halus
½ sudu teh garam
2 sudu teh yis
½ biji timun ( dipotong nipis)

Cara2 masakan (sambal):

  1. Panaskan minyak. Masukkan ikan bilis. Goreng hingga kekuningkuningan.
  2. Masukkan bawang dan cili yang telah dikisar. Gaul rata dan biarkan menggelegak.
  3. Masukkan gula merah, gula pasir dan garam. Gaul rata dan biarkan menggelegak seketika.
  4. Angkat dan ketepikan.


Cara2 buat kuih:

  1. Masukkan ke dalam mangkuk bahan doh (kecuali timun). Uli doh sehingga tak melekat. Buat bulat besar. Biarkan kembang 2 kali ganda.
  2. Tumbuk-tumbuk doh tadi dan bahagikan kepada 8 bahagian. Buat bentuk bulat. Biarkan naik 2 kali ganda lagi.
  3. Sementara itu panaskan minyak di dalam kuali.
  4. Goreng doh dalam minyak yang sederhana panas sehingga kekuningan. Angkat dan tos.
  5. Belah 2 doh tadi. Isikan dengan sambal bilis dan juga timun.



    Ini lah hasilnye. Selamat mencuba (^_^)

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...